navigation basket
0
0297 - 380524
Blogs

Hoe leg je drainage aan?

16 november 2016

In onze blog van vorige week kon je lezen wat er allemaal nodig is om drainage aan te kunnen leggen. Maar hoe leg je drainage aan? In deze blog geven wij uitleg en tips voor het aanleggen van drainage in je tuin en rond je huis. 

Oppervlakte drainage of ringdrainage?

Er zijn twee soorten drainage; Oppervlakte drainage en ringdrainage. Heb jij regelmatig last van natte voeten, doordat er plassen blijven staan op het grasveld in je tuin? Dan kun je het beste kiezen voor oppervlakte drainage. Dit houdt in dat in de gehele tuin drainage wordt aangelegd.

Is het vochtig in je huis, doordat je last hebt van water in de kruipruimte? Kies dan voor ringdrainage. Dit betekent dat er drainagebuizen rond je woning worden ingegraven.

Afstand tussen drainagebuizen

Als je kiest voor oppervlakte drainage zal je er voor moeten zorgen dat elk punt van de tuin tenminste binnen 2,5 meter van de drainage vandaan ligt. De drainagebuizen mogen niet meer dan 5 meter uit elkaar liggen.

Aanraders


Drainagebuis PE met PP vezel

Drainagebuis PP450

€ 34,95
€ 32,50
Drainagebuis omwikkeld met kokosvezel

Drainage kokosvezel

€ 480,00
Drainageput hoogte 600 mm

Drainageput hoogte 600 mm

€ 73,47

Drainage stappenplan: Aan de slag!

Stap 1

Maak de locatie waar de drainage komt te liggen vrij van tegels, planten en andere obstakels.

Stap 2

Graaf sleuven van tenminste 60 cm diep. De sleuf is in veel gevallen zo'n 20 cm breed. Tip: Graaf met de hand! Door met de hand te graven zal de sleuf niet te breed worden. Zorg ervoor dat de sleuf waterpas loopt.

Stap 3

Breng een laagje van 3 tot 5 cm grofkorrelig zand of grind aan en maak dit netjes vlak. 

Stap 4

Leg de drainagebuizen vervolgens in de sleuven. Als je de drainagebuis horizontaal waterpas aanlegt werkt deze optimaal.

Stap 5

Heb je te maken met een bodem met zeer fijnkorrelig zand? Plaats dan op het einde van de drainagebuis een drainageput. Deze put vangt het zand op en voorkomt dat er fijne deeltjes in de buizen terecht komen. De drainageput wordt ook gebruikt om drainageleidingen te kunnen doorspuiten.

Stap 6

Maak het doodlopende einde van de drainagebuis goed dicht met een eindkap. Laat het andere einde uitkomen in een dichtbijzijnde sloot of op de hemelwaterafvoer van je woning. Als je het water laat afvoeren naar een sloot kun je een drainage PP eindbuis gebruiken. Met behulp van een klikmof kun je de drainagebuis verlengen. Als er aftakkingen nodig zijn kun je een T-stuk gebruiken. Sluit drainage niet aan op het vuilriool, dit veroorzaakt stankoverlast

Stap 7

Vul de sleuf aan met ongeveer 40 tot 45 cm grofkorrelig zand of schelpen. De overige ruimte kun je opvullen met grind, straatzand of grond.

Voorbeelden 

In onderstaande YouTube video zie je hoe je op een eenvoudige wijze drainage kunt aanleggen in je tuin. 

 Hieronder een goed voorbeeld van oppervlakte drainage. 

Advies nodig?

Tuin & Infra is specialist op het gebied van tuin- en watermanagement. Wil je meer weten over het aanleggen van drainage? Stel je vraag aan onze technische afdeling! Mail naar info@tuineninfra.nl of bel 0297 - 380524. 

Naar het overzicht Lees meer


Naar het overzicht

Sluit venster


Laat hier een beoordeling achter