navigation basket
0
0297 - 380524
Blogs

Hemelwater afkoppelen?

15 september 2016

Wateroverlast

Heb jij regelmatig te maken met wateroverlast? Straten die blank komen te staan na hevige stortbuien of een tuin die helemaal onder water staat. Dit soort beelden komen als gevolg van de klimaatverandering steeds vaker voor in Nederland. Het gemeentelijke riool kan de hoeveelheid regenwater niet altijd aan. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat hemelwater wordt afgekoppeld van het riool.

Verplicht afkoppelen

In sommige gemeenten wordt het de bewoners verplicht om een oplossing te zoeken voor het afkoppelen van hemelwater van het riool. De overheid geeft zelfs subsidie voor het afkoppelen van regenwater. Door minder hemelwater in het riool te lozen voorkom je dat het riool overbelast raakt tijdens een hevige regenbui. Als er minder water in het riool komt, heeft dit ook weer tot gevolg dat er minder kans is op wateroverlast in de straat. 

Wat is afkoppelen?

Regenwater is meestal behoorlijk schoon. Dit water zou je nog kunnen hergebruiken en het is dan ook zonde om het in je riool te lozen en deze over te belasten. Je kunt het daarom afkoppelen van het riool. Grote hoeveelheden regenwater dat op straat of op het dak valt verdwijnt nu rechtstreeks in het gemeentelijk riool. Hier worden hemelwater en het afvalwater uit de woningen met elkaar vermengd en vervolgens stroomt het door naar de rioolwaterzuivering. Met afkoppelen wordt het scheiden van regen- en afvalwater bedoeld. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het regenwater op te vangen of te infiltreren. 


Infiltratiekrat Sparc met geotextiel

Infiltratiekrat Sparc met geotextiel

€ 118,80
Infiltratiekrat Aquacell Eco 200 liter

Infiltratiekrat Aquacell Eco 200 liter

€ 54,95
Infiltratiegoot Infiltration Line EasyGarden

Infiltratiegoot Infiltration Line EasyGarden

€ 69,25
€ 64,95

Oplossingen

Voor het opvangen van regenwater zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een regenton. Met een regenton vang je water op, dat je kunt hergebruiken. Je hebt regenwater bij de hand voor je tuin en dat scheelt drinkwater! Een regenton raakt echter snel vol, waardoor er geen ruimte meer is om "nieuwe" regenbuien op te vangen. Een andere mogelijkheid voor afkoppelen is door het water in de bodem van je tuin te infiltreren. Voor deze oplossing kun je infiltratiekratten inzetten. Dit is met name geschikt voor tuinen met zandgrond. 

Infiltratie units

Heb je niet de mogelijkheid om water af te voeren naar een dichtbij gelegen sloot? Dan is afkoppelen door middel van infiltratiekratten een goede oplossing. Deze infiltratie units worden in de tuin onder de grond geinstalleerd en vangen het hemelwater op. Het opgevangen regenwater verdwijnt langzaam in de omliggende grond. De infiltratiekratten zijn voorzien van geotextiel. Dit houdt vuil en zand aan de buitenkant tegen en voorkomt ook dat wortels naar binnen kunnen groeien. Je wilt uiteraard niet dat er vuil en bladeren in de kratten terecht komen, daarom is het aan te raden om een zandvangput te installeren. 

Voordelen hemelwater infiltratie

Het afkoppelen van regenwater van een gemengd riool heeft verschillende voordelen. Zo is het een stuk beter voor het milieu. Grondwater wordt op natuurlijke wijze aangevuld en het riool wordt ontlast. Bij hevige regenval kan het voorkomen dat het riool zoveel water in korte tijd moet verwerken, dat overstroming ontstaat. Door het regenwater zoveel mogelijk af te koppelen, zal de kans op overstroming verminderen. De riolering en de rioolwaterzuiveringsinstallatie worden op deze manier minder belast en het schone regenwater stroomt terug de natuur in.

Infiltratie assortiment

Tuin & Infra heeft o.a. de Sparc infiltratiekrat en de Infiltratiekrat Aquacell Eco in het assortiment. Daarnaast verkopen wij ook de Infiltration Line EasyGarden lijngoot. Met deze infiltratiegoot kun je regenwater opvangen en vasthouden om het vervolgens geleidelijk te laten infiltreren in de bodem.  

Technisch advies

Heb je vragen over afkoppelen? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Tuin & Infra is specialist in tuin- en watermanagement. Bel voor persoonlijk advies 0297-380524 of stuur een e-mail naar info@tuineninfra.nl

Naar het overzicht Lees meer


Naar het overzicht

Sluit venster


Laat hier een beoordeling achter