navigation basket
0
0297 - 380524
Nieuws

Hoe koppel je tyleenslangen?

20 april 2017

Tyleen voor flexibele waterleiding

Ben je van plan om een flexibele waterleiding aan te leggen? Bijvoorbeeld voor een buitenkraan in je tuin? Dan is het belangrijk dat je kiest voor het juiste materiaal. Tyleen is een uitstekende keuze! Tuin & Infra beschikt over tyleenslangen en fittingen voor water, riolering en gas. Voor een waterleiding heb je tyleenslangen nodig die voorzien zijn van het KIWA keurmerk, hiermee wordt aangegeven dat deze geschikt zijn voor drinkwater toepassingen. Maar hoe koppel je tyleen hulpstukken aan je tyleenslang? Lees snel verder! 

Kunststof knelfittingen

PE is alleen geschikt voor toevoer en kan alleen worden toegepast voor koud water leidingen. Het wordt vaak gebruikt in de tuin en/of onder de grond. Tyleenslangen kun je met kunststof knelfittingen aan elkaar koppelen. Je hoeft de tyleenkoppelingen dus niet te verlijmen. 

Voorbereiding

Voordat je begint met het koppelen van de tyleenslang, zul je de PE slang eerst zo glad en recht mogelijk moeten aansnijden of zagen. Hiervoor kun je één van onze zagen gebruiken of een scherpe snoeischaar. Let er wel op dat er geen bramen in de buis achterblijven. 

Aan de slag!

Nadat je de tyleenslang hebt aangesneden is het tijd om de koppeling te monteren. Alle PE fittingen worden volgens dezelfde methode gemonteerd. In onderstaande video laten we zien hoe je een koppeling aan de tyleenslang kunt bevestigen. 

 

Stap 1

Schuif eerst de wartel (de blauwe draaiknop) en daarna de ring van de koppeling over de tyeenslang. 

Stap 2

Vervolgens schuif je de tyleenslang in de koppeling. Duw de leiding voorbij de rubberring tot aan de kunststof rand totdat de leiding niet meer verder kan. Dit is belangrijk om de leiding lekvrij te kunnen monteren.

Stap 3

Schuif de ring tegen de koppeling aan en draai daarna de wartel stevig aan met de hand. Het aandraaien zorgt ervoor dat de rubberring samengeperst wordt en tegen de leiding wordt aangedrukt waardoor deze volledig lekvrij afsluit. Bij het koppelen van tyleenfittingen heb je geen gereedschap nodig, ze klemmen vanzelf in één handomdraai. 

Aanraders:

Naar het overzicht Tyleenkoppelingen


Naar het overzicht

Sluit venster


Laat hier een beoordeling achter