navigation basket
0
0297 - 380524
Blogs

Infiltratiekratten

06 september 2017

De laatste tijd ontvingen wij veel vragen over infiltratiekratten; bedankt hiervoor! Waarom een krat en geen drainage of infiltratieput, wat heb je nodig om zulke kratten te plaatsen en zijn wat zijn de verschillen tussen de kratten? Deze en nog een aantal vragen vroegen wij aan technisch medewerker Vera.

Wat is een infiltratiekrat?

"Een infiltratiekrat is een waterdoorlatende doos van plastic, die hemelwater opvangt en het vervolgens infiltreert. Het krat kan ook aangesloten worden op bijvoorbeeld de hemelwaterafvoer van je huis. Als je dit doet, is het wel van belang dat er geen bladeren meekunnen stromen, het krat in: hierdoor kan het krat verstopt raken. Het krat plaats je onder de grond, hoe diep dit is ligt vooral aan hoeveel verkeer over het krat heen moet en of het krat vorstvrij moet blijven. Vaak wordt als indicatie minimaal 0,3 meter diep gegeven, en maximaal 1,5 meter diep. Dit zodat er nog wel genoeg water is om op te nemen."

En wat heb je dan precies allemaal nodig?

"Dat ligt er vooral aan het type grond waarin je het krat plaatst. Om het infiltratiekrat te laten werken heb je in ieder geval één of meerdere kratten nodig, geotextiel om grond uit het krat te houden en als je meerdere kratten neemt en deze wilt verbinden ook wat verbindingsclips.

Wil je het opgevangen water bewaren of naar bijvoorbeeld je vijver laten stromen en heb je een bodemsoort die makkelijk door water wordt meegenomen, zoals zand? Dan is het handig om voor het infiltratiekrat een zandvangput te plaatsen. Deze put zorgt dat er enkel schoon water het krat in gaat. Ook heeft het krat een langere levensduur als er een zandvangput is aangesloten, dit omdat er zo geen verstoppingen kunnen plaatsvinden.

Om een krat aan een leiding vast te maken heb je de aansluiting nodig en wat pvcbuizen: dit ligt er maar net aan welke maat en hoelang de verbinding moet worden. Als je hier zelf niet uitkomt, kan je altijd bellen met ons op 0297-380524 of mailen naar info@tuineninfra.nl!"


Infiltratiekrat Aquacell Eco 200 liter

Infiltratiekrat Aquacell Eco 200 liter

€ 54,95
Zandvangput

Zandvangput

€ 99,00
Infiltratiekrat Sparc met geotextiel

Infiltratiekrat Sparc met geotextiel

€ 118,80

Ah-ha, op die manier! Nu zie ik op de website staan dat jullie ook infiltratieputten en drainage verkopen. Wanneer is welke oplossing voor te veel water in je tuin het handigst?

"Drainage is echt voor als je een grote tuin of oprit hebt en hier vaak plassen op blijven staan. Dit aangezien drainagebuizen altijd een stuk uit elkaar moeten liggen en ook over een groot oppervlak verspreid moeten worden wil het daadwerkelijk water op gaan vangen. Een infiltratieput is geschikt voor als alleen je terras vaak vol met plassen staat: de put plaats je dan in het midden of op het laagste punt van het terras zodat al het water naar de put stroomt. Wil je ook een pad plasvrij houden, dan moet je toch al gauw denken aan meerdere putten waardoor je tuin er vaak wat minder fraai uit komt te zien. Infiltratiekratten daarentegen zijn groter en nemen dus ook een groter oppervlakte water op, maar liggen onder de grond waardoor je er geen last van hebt. Voor een normaal formaat tuin met een terras en een gazon/veel planten raad ik daarom een infiltratiekrat aan."

Ook zie ik dat er twee verschillende infiltratiekratten worden aangeboden. Zit hier nog verschil in?

"Jazeker! Het infiltratiekrat Aquacell Eco kan maximaal 200 liter water bergen en wordt geleverd zonder geotextiel. Het infiltratiekrat Sparc wordt wel geleverd met geotextiel en heeft verschillende formaten. De kleinste kan 216 liter water bergen en de grootste 1296 liter. Ze zijn allebei van uitstekende kwaliteit ondanks dat ze van andere merken zijn, dus de grootste verschillen zijn de bergingscapaciteit en met of zonder geotextiel."

Verder nog tips, Vera?

"Bedenk goed hoeveel water je wilt bergen: reken dit bijvoorbeeld uit. Als je niet goed weet hoe je infiltratiekratten aan moet leggen, is het verstandig om je eerst in te lezen. Denk ook niet dat de klus snel geklaard is; alles goed neerleggen kost best veel tijd! Mijn laatste tip is om bij twijfel altijd iemands hulp te vragen; dit kan zijn voor welke artikelen je nodig hebt, hoe je het aanlegt of welke plaats geschikt is voor de kratten. Je kan Tuin & Infra in ieder geval op werkdagen van 08:30 tot 17:00 bereiken op 0297-380524, altijd mailen op info@tuineninfra.nl of een chat sturen op de website of op Facebook."

Heel erg bedankt voor al je informatie, Vera! Graag tot de volgende keer.

Naar het overzicht


Naar het overzicht

Sluit venster


Laat hier een beoordeling achter