navigation basket
0
0297 - 380524
Blogs

Vóórdat de blaadjes vallen -2-

08 september 2017

Om ongehinderd van de herfst te kunnen genieten, heeft Tuinman Tim een aantal blogs geschreven over hoe je je tuin herfstklaar maakt. In deze tweede blog gaat hij het hebben over droge bloemen, onkruid, snoeien en de vijver.

1- Droge en dode bloemen

Om in het voorjaar weer bloemknoppen te zien uitkomen, is het belangrijk om nu alle droge of dode bloemen uit de planten te halen met bijvoorbeeld de Gardena Comfort snoeischaar. Zo kan de plant een beschermlaagje voor de winter aanmaken en kunnen er nieuwe knoppen gaan groeien. Met een beetje geluk groeien er door het herfstzonnetje zelfs nog wat nieuwe bloemen uit de al gemaakte knoppen; vergeet deze dan niet ook weg te knippen als ze uitgebloeid zijn.

Tip: heb je hortensia’s, afrikaantjes of andere bloemen in de tuin die langer mooi blijven (afbeelding 1-2)? Knip deze bloemen, bewaar ze en maak er een herfstboeket van! Dit kan natuurlijk ook een stukje zijn of een gedroogde krans voor in de tuin. Over boeketten, kransen en stukjes vertel ik je alles in de blog over de Tuin gezellig maken.

2- Onkruid verwijderen en grond omwoelen

In de grond zitten veel voedingsstoffen die je planten de winter door kunnen helpen. Onkruid gebruikt deze voedingsstoffen echter ook. Daarom is het belangrijk om op z’n tijd onkruid weg te halen en al helemaal in de herfst als er minder voedingsstoffen zijn.

Onkruid verwijderen (afbeelding 3) gaat gemakkelijk met de hand, schoffel, voegenkrabber en voegenborstel. Om alles meteen weg te kunnen gooien zijn puinzakken ideaal.

Na het onkruid verwijderen is het verstandig om alle grond om je planten heen om te woelen met bijvoorbeeld een Tuinvork of Gardena hark. Zo komt de grond met minder voedingsstoffen boven te liggen en kunnen er nieuwe voedingsstoffen gemaakt worden voor de planten. Als extraatje kan je ook nog wat mest strooien.

Tip: poot winterharde bollen voor voorjaarbloeiers in de omgewoelde grond! Nu een kleine moeite, straks een groot plezier. Het Gardena Bloemenschepje is ideaal om bolletjes mee te poten. Lees hier meer over in de blog; Tuin gezellig maken.

3- Snoeien

Veel heggen, bomen en vaste planten kunnen al gesnoeid worden in september. Dit is dan ook een ideale tijd hiervoor; door de zon kunnen de gesnoeide planten nog een beschermlaagje tegen de vorst opbouwen op hun snoeiwonden. Let wel op: planten die hun bladeren laten vallen mogen pas gesnoeid worden zodra al hun blad gevallen is.

Bij hagen is het belangrijk dat je bij de zijkanten begint met snoeien; dit gaat perfect met de Gardena Comfort telescoop heggenschaar. Deze schaar kan uitgeschoven worden waardoor ook de hoger gelegen delen makkelijk te snoeien zijn. Je werkt van boven naar beneden en laat de heg een beetje taps toelopen: zo kunnen ook de onderste takken ligt opvangen. Vervolgens knip je de bovenkant helemaal recht en heb je weer een prachtige haag.

Voor struiken en vaste planten is de Gardena Comfort snoeischaar instelbaar (afbeelding 4) ideaal; de bek kan zo groot en zo klein open als jij wil. Voor wat grotere struiken en kleinere bomen is de Gardena Comfort telescopische takkenschaar (afbeelding 5) ontwikkelt; door de lange armen van de schaar kan je veel kracht zetten zonder veel moeite.

Ook is aan de buxus gedacht: hiervoor is de Gardena Comfort buxusschaar. Deze is extra wendbaar en hierdoor kan je gemakkelijk je buxus in elk soort vorm knippen! Daarnaast heeft Tuin & Infra ook een Gardena boomschaar (afbeelding 6)in het assortiment die perfect is voor hoger gelegen takken.

Tip: op de meeste artikelen van Gardena kan je de Gardena CombiSysteem Telescoopsteel aansluiten. Hierdoor kom je ook op de hoogst gelegen plekken!

4- De vijver

Ook de vijver moet klaargemaakt worden voor de herfst en winter. Gebeurt dit niet, dan heb je kans dat je waterplanten of zelfs vissen doodgaan. Knip daarom als eerste de bruin geworden bladeren van waterplanten af, verwijder de leliebladeren tot iets boven de wortels en snoei het riet terug naar net boven de grond; dit kan ook als het riet nog groen is. Ook hier kan je een van de vele Gardena snoeischaren voor gebruiken, bijvoorbeeld de RVS Comfort snoeischaar aambeeld. Door nu al te snoeien, zullen de bladeren van de waterplanten niet naar de bodem zinken en gaan rotten. Ga vervolgens met een schepnet door de vijver om alle bladeren en andere stukjes plant eruit halen: let op dat je geen eventuele vissen opschept! :) Als je nog geen net over de vijver hebt is het handig om dit nu wel te doen; dit net kan dan alle bladeren opvangen en het zorgt ervoor dat een reiger minder snel een vis kan grijpen als het kouder wordt (afbeelding 7).

Tip: heb je naast vissen ook padden en kikkers in je tuin? In de blog Dieren in de tuin vertel ik je onder andere hoe je deze beestjes de winter door helpt! 


Gardena CombiSysteem Telescoopsteel

€ 50,25

Gardena CombiSysteem schrobber

€ 20,50

Gardena Classic grasschaar

€ 18,50

Heb je nog vragen over het snoeien of welke bloemen je het beste voor een krans kan gebruiken, of heb je zelf misschien een vraag voor mij? Over bijvoorbeeld sproeiers, tuinelektra of wat de juiste bladblazer voor jouw klus is? Ik help je graag! Mail naar info@tuineninfra.nl  onder vermelding van Tuinman Tim, stuur een berichtje via de chat op de website of via Messenger op onze Facebookpagina!

Met groene groet en tot de volgende keer,
Tuinman Tim

Naar het overzicht


Naar het overzicht

Sluit venster


Laat hier een beoordeling achter