navigation basket
0
0297 - 380524
Blogs

Een ondergelopen kelder?

13 juli 2017

Na de heftige regenval van afgelopen woensdag kreeg ik veel berichtjes van mensen met ondergelopen kelders, overstroomde vijvers, verstopte regenpijpen of een verzakt terras. Zij waren erg geschrokken en vroegen mij hoe ze dit op konden lossen en voorkomen voor de volgende keer: het najaar moet immers nog beginnen.
Om iedereen te helpen met de problemen, deel ik mijn gegeven antwoorden graag met jullie. Elke week geef ik tips voor één van de net genoemde problemen. Alvast veel leesplezier!

Ondergelopen kelder

Als je een ondergelopen kelder hebt is het van belang om zo snel mogelijk het water weg te krijgen. Trek je waterdichte laarzen aan en zorg voor het juiste materiaal. Een dompelpomp is ideaal voor het leegpompen van kelders; de elektrische motor in de pomp doet zijn werk en kan het water vaak vrijwel helemaal opzuigen. De pomp kan onderwater en is daarom ook erg geschikt voor het leegpompen van ruimtes of putten, zoals een kelder. Om alles te weten te komen over dompelpompen is de blog Help, mijn kelder loopt onder! erg handig om te lezen.

Als al het water weg is wil je vervolgens natuurlijk voorkomen dat je nog een keer dit ongemak hebt. Er zijn verschillende oorzaken die voor een ondergelopen kelder zorgen, bijvoorbeeld een lekkende riolering, kleine gaatjes in de muur of een te hoog waterpeil. Per oorzaak zijn er verschillende oplossingen en voor een lekkende riolering en gaatjes in de muur heb je vaak een vakman nodig. Een aantal oplossingen die je zelf kan installeren of maken, zijn de volgende;

• Een waterpomp in de kelder plaatsen

De meeste moderne waterpompen zijn uitgerust met een vlotter. Een vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch aan gaat zodra er een te hoog waterpeil is en uitgaat wanneer er niks meer weg te pompen is. Om een ondergelopen kelder leeg te pompen raad ik de Dompelpomp Nova Up 300 M-AE en de Gardena Classic Dompelpomp 7000 aan. Deze pompen hebben allebei een vlotter en kunnen beiden vrijwel al het water wegpompen. Hierdoor zal je geen ondergelopen kelder meer hebben, maar is het probleem natuurlijk nog niet opgelost: het water kan nog steeds de kelder in. Ik adviseer daarom dit als tijdelijke oplossing te gebruiken, totdat je precies weet waardoor je kelder onderloopt en hoe je dit het beste op kan lossen.

• Ringdrainage

Ringdrainage is het ingraven van drainagebuizen rondom het huis. Deze buizen laten water, maar geen gronddeeltjes of steentjes door. Aan het einde van het buizenstelsel leg je vervolgens een drainageput aan die het opgevangen water naar het riool afvoert of naar bijvoorbeeld een sloot of vijver laat stromen.
Ringdrainage is een goede oplossing wanneer er een te hoog waterpeil is rondom het huis. Drainage is geen dure oplossing, heeft een levensduur van zeker 50 jaar en is makkelijk zelf aan te leggen. Daarnaast zijn een aantal drainageartikelen nu in de aanbieding bij Tuin & Infra!
Als je meer wil weten over ringdrainage en het aanleggen hiervan, zijn de blogs Wat heb je nodig voor drainage? en Hoe leg je drainage aan? handig om eens te bekijken.

• Infiltratiegoten en inflitratiekratten

Deze goten hoeven niet diep in de grond en zijn daarom ook ideaal om zelf aan te leggen. Je plaatst een aantal infiltratiegoten, bijvoorbeeld de Infiltration Line EasyGarden van ACO, vlak naast je huis. Je sluit hier een PVC pijp op aan en een infiltratieput. Het regenwater komt in de goot, wordt opgevangen en vastgehouden en vervolgens geleidelijk geïnfiltreerd in de bodem.
Een infiltratiekrat moet dieper in de grond en is groter dan een infiltratiegoot. Het water wordt door de kratten opgevangen en dit wordt langzaam aan de omliggende grond afgegeven. Je leest hier meer over deze kratten.


Gardena Classic Dompelpomp 7000

€ 96,99
Muckmaster High Moss

Muckmaster High Moss

€ 168,19
Infiltratieput ACO

Infiltratieput ACO

€ 84,95

Heb je nog vragen over drainage of infiltratiegoten, of heb je zelf misschien een vraag voor mij? Over bijvoorbeeld sproeiers, tuinelektra of wat de juiste snoeischaar voor jouw klus is? Ik help je graag! Mail naar info@tuineninfra.nl onder vermelding van Tuinman Tim, stuur een berichtje via de chat op de website of via Messenger op onze Facebookpagina!


Met groene groet en tot de volgende keer,
Tuinman Tim

Naar het overzicht


Naar het overzicht

Sluit venster


Laat hier een beoordeling achter